sunnuntai 31.5.2020 Helka, Helga

Asiaa läheltäsi

Eksynyt sääksi pääsi takaisin kotipesälle

Sääksi on valmiina lähtemään lentoon Jorma Jäntin kädestä kotipesänsä saarella pohjoisella Nilakalla. Rengastaja Tapio Osala katsoo vierestä.

Vajaan kahden kuukauden ikäinen sääksi vaikutti ärhäkältä ja elinvoimaiselta, kun se pääsi avaamaan siipensä pohjoisella Nilakalla sijaitsevalla saarella Keiteleellä perjantaina ennen puoltapäivää. Se lennähti liikkeelle pielavetisen Jorma Jäntin kädestä. Hän oli ruokkinut petolintua särjillä, säyneellä, lahnalla ja hauella tiistai-illasta alkaen, jolloin Keiteleen palokunta toi ilmeisen nälkäisen ja uupuneen petolinnun hänen hoitoonsa Pielaveden Lampaanjärvelle.

Ensimmäiset siiveniskut vapauteen palanneena.

Lintu oli tuolloin eksynyt kotipesältään noin kymmenen kilometrin päähän Keiteleen Hamulanniemeen. Syynä oli ilmeisesti voimakas pohjoistuuli.

Lintua olivat perjantaina saattamassa myös sen rengastanut Tapio Osala sekä Keiteleen palokunnasta palomestari Teemu Tenhunen ja yksikön johtaja Juha Leskinen. Leskinen oli myös hakemassa lintua tiistaina Hamulanniemestä, jonne se oli jäänyt istumaan navetan katolle.

Nyt sääksellä eli kalasääskellä on renkaat molemmissa jaloissa. Heinäkuussa Osala kiinnitti sen oikeaan jalkaan alumiinisen renkaan, ja perjantaina hän kiinnitti sen vasempaan jalkaan keltamustan, muovisen lukurenkaan, jonka teksti pystytään näkemään kaukaa.

Sääksen emot nousivat männyn latvassa olevasta pesästä valppaina ilmaan heti, kun palokunnan vene lähestyi saarta. Ne antoivat kuitenkin tuoda isoksi kasvaneen poikasensa saareen. Poikanen jäi maahan odottamaan emojaan, kunnes ihmiset lähtivät saaresta.

Sääksi jäi odottamaan maahan, että ihmiset lähtevät pois paikalta ja emot pääsevät sen luo.

Emoista naaras lähtee jo lähiaikoina muuttolennolle Afrikkaan. Koiras jää vielä opettamaan kahdelle poikaselle saalistamista, ja sen jälkeen sekin suuntaa talveksi Afrikkaan. Poikaset seuraavat vähän emojensa jälkeen yksi kerrallaan, ja saareen palautettu lintukin lienee jo kahden kuukauden kuluttua Keski- tai Länsi-Afrikassa. Suomeen poikaset palaavat keväällä 2021, Osala arvioi.

Kommentit

  • Tapio Osala, sääksen rengastaja

    Suuri kiitos Keiteleen palokunnalle ja sääksestä huolta pitäneelle Jorma Jäntille. Tämän sääksen kohtalo olisi ilman pelastusoperaatiota ollut enemmän kuin vaarassa.

  • Sääksifani

    Liikuttava tarina pienokaisesta ja pelastuksesta. Ihmetellä vain voi, miten näin nuori lintu pystyy lentämään kauas Afrikkaan. Monta vaaraa on edessä. Toivotaan parasta sääksenpoikaselle ja kiitokset pelastajille.

Jätä kommentti

*