perjantai 3.7.2020 Arvo

Asiaa läheltäsi

Koulut suljetaan keskiviikkona – yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavasti erillään muista

Maan hallituksen juuri päättyneessä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Suomi on nyt poikkeusoloissa koronaviruksen vuoksi ja valmiuslait aiotaan ottaa käyttöön. Hallitus esitti myös listan toimenpiteistä  viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Koulut pääsääntöisesti suljetaan keskiviikkona, julkisia kokoontumisia rajoitetaan ja kirjastot pannaan kiinni. Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa karanteenia vastaavasti mahdollisuuksien mukaan ja ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa.

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Muun muassa valtion ja kuntien museot, kulttuuritalot, kirjastot sekä harrastus- ja urheilutilat suljetaan.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Maan rajojen sulkemisen valmistelu aloitetaan pikaisella aikataululla. Matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytetään niin pian kuin mahdollista lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien paluuta. Ulkomailta palaavat ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Jätä kommentti

*