Pääkirjoitus: Digimaailman kummisedät ikäihmisten vertaistukena

Elisa Nuutinen

Elisa Nuutinen

Digitalisaatio eli tietotekniikan yleistyminen arjessa on jättänyt ulkopuolelleen joukon ihmisiä, joilla ei syystä tai toisesta ole pääsyä digimaailmaan.

Useimmiten nämä syrjäytetyt ovat ikäihmisiä, siis senioreita, niin kuin on mediaseksikkäästi tapana kiertää vanhus-sana, sillä kun on digimaailmassa vähän jälkeenjäänyt klangi.

Sellaisessa maailmassa me elämme, jossa sana ’vanhus’ ei soi korvissamme kauniina ja viisaana, vaan jotenkin jälkijättöisenä. Liekö tämä ilmiö kehitystä vai taantumaa, mene tiedä, mutta Vanhustyön keskusliiton pari vuotta sitten teettämä ikägalluppi kertoo, että vanhuus alkaa 74-vuotiaana ja tuon ikärajan ylittäneet ovat ikäihmisiä.

Nyt näiden ikäihmisten pitäisi voida elää samassa digimaailmassa kuin kaikki muutkin ihmiset elävät.

Vanhustyön keskusliiton mukaan ikäihmiset ovat kiinnostuneita tietotekniikasta ja muustakin teknologiasta. Silti Suomessa edelleen lähes puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa.

Vanhustyön keskusliitto peräänkuuluttaa ikääntyneiden ihmisten mahdollisuutta tutustua tietokoneisiin, internetiin ja digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin. Tähän kaikkeen heidän on saatava opastusta. Niinpä se on kehittänyt SeniorSurf-ohjelman, joka rohkaisee ikäihmisiä ottamaan haltuun uusia tekniikoita.

Keiteleelläkin on tartuttu tähän mahdollisuuteen. Kirjaston tiloissa on syyskuun alusta asti koulutettu paikallisia digikummeja, jotka toimivat jatkossa vertaistukena digitaalisen maailman haltuunotossa.

Hyvään saumaan tulevat nämäkin Keiteleen kummisedät ja -tädit.

Kommentoi