Pääkirjoitus: Virastotalon kehno kunto sapettaa

Virastotalo on kylmillään. Sähköt ja vesi on katkaistu. Heli Roivainen

Heli Roivainen

Tyhjillään seisova virastotalo Pielaveden kirkonkylän keskustassa ei ole mikään kaunis näky. Valtion palvelujen synkeä muistomerkki on nyt entistäkin rumempaa katsottavaa kun ilkivallan tekijät ovat iskeneet siihen kyntensä.

Auki repsottava ovi, tuhritut seinät ja rikotut ikkunat viimeistelevät unohduksen tyyssijan. On vaikea kuvitella, kenen mieltä paikkojen sotkeminen ja rikkominen kohentaa. Sen sijaan on helppo ymmärtää, että virastotalon nykyinen hoitamattomuus on saanut monen kuntalaisen sapen kiehumaan.

Rakennuksen nykyinen omistaja on harmissaan ilkivallasta, mutta toisaalta ei pidä vartioinnin järjestämistä tyhjille seinille järkevänä. Kunnan keinot puuttua tilanteeseen ovat vähissä ennen kuin rakennus rapistuu niin huonoon kuntoon, että siitä aiheutuu suoranaista vaaraa.

Kun virastotalo 1970-luvun alkupuolella valmistui, sinne muutti liuta valtion palveluja. Oli verotoimisto, työnvälitystoimisto, kansaneläkelaitoksen toimisto, poliisi ja posti. Nyt niiden omia toimipisteitä ei paikkakunnalta löydy. Palvelut ovat etääntyneet yksi kerrallaan lähikaupunkeihin tai kauemmaksi. Pielaveden ja monen muun pikkupitäjän kiusaksi on jäänyt vain tyhjiä seiniä.

Yhtenä vaihtoehtona olisi, että kunta ostaisi ja remontoisi tai purkaisi virastotalon. Mitään toiminnallista tai taloudellista järkeä siinä ei tosin olisi. Lisätiloille ei ole tarvetta ja remontoitavaa riittää muutenkin yllin kyllin. Purkukustannukset puolestaan olisivat varmasti melkoiset. Pelkästään kyläkuvan kaunistamiseksi tuskin on mahdollista ryhtyä sellaiseen revohkaan.

On vaikea kuvitella, kenen mieltä paikkojen sotkeminen ja rikkominen kohentaa

Kommentoi