Ylilääkärin katsaus: Pandemiatilanne - korona-asiaa kuntalaisille

Raakel Laukkanen

Korona-pandemia on rauhoittunut koko Suomessa. Pohjois-Savossa ollaan pandemian perustasolla edelleen. AVI on purkanut viimeisetkin kokoontumisrajoitukset alueella. Perustasolla jatkuvat edelleen yleiset suojautumisohjeet: maskin käyttö lähikontakteissa ja julkisissa liikennevälineissä, käsien desinfektio-ohjeet, turvavälien pitäminen sisätiloissa.

Koronan ilmaantuvuuslukua ei voida alueemme kunnissa laskea, koska tautitapauksia on ollut niin vähän. Yksittäisiä sairastuneita on ollut joka kunnassa, mutta altistumiset on onnistuttu terveydenhuollon ripeällä toiminnalla rajaamaan nopeasti pieneen joukkoon.

Ikävä piirre pienissä kunnissa on ollut se, että kanssaihmiset ovat saaneet jostakin tietoonsa sairastuneiden henkilöllisyyden ja levittäneet tietoa tehokkaasti, mikä on aiheuttanut mielipahaa sairastuneissa ja heidän perheissään.

Terveydenhuollolla on tiukka salassapitovelvollisuus ihmisten sairaustietojen suhteen ja samaa yksityisyyden huomioimista toivoisi myös muiden ihmisten kunnioittavan toistensa kohdalla.

Sairastuneet ihmiset ovat 10 vuorokautta tartuntalääkärin määräämässä eristyksessä ja altistuneet 14 vuorokautta karanteenissa. Tänä aikana he eivät saa liikkua muiden ihmisten parissa muuten kuin pakottavissa tilanteissa maskilla suojautuneena (esim. kontrolli-koronanäytteessä). Yksin voi lenkkeillä ym. Kun eristys/ karanteenimääräykset päättyvät tartuntatautilääkärin luvalla, nämä henkilöt voivat vapaasti liikkua eivätkä enää tartuta muita. Tällä hetkellä (4.6.) Nilakan alueella ei ole eristyksessä tai karanteenissa olevia.

Koronarokotukset ovat edenneet sitä mukaa kun rokotteita on KYS:n apteekista saatu.

Alueelle tulee runsaasti kausityöläisiä esim. marjatiloille. Heidät testataan lentoasemilla ja sitten uudemman kerran 3 päivän kuluttua saapumisesta. Tämän välin he ovat karanteenissa tiloilla, mutta sitten saavat liikkua vapaasti negatiivisten testitulosten jälkeen. Samoin kaikki muutkin Suomeen saapuvat matkustajat testaan rajalla ja toisen kerran 3 päivän kuluttua.

Koronarokotukset ovat edenneet sitä mukaa kun rokotteita on KYS:n apteekista saatu. Nyt rokotetaan riskiryhmäläisiä ja yli 40-vuotiaita kuntalaisia.

Rokotusajanvaraus on avattu yli 40-vuotiaille. 7.6. avattin sähköinen ajanvaraus Kysterin nettisivujen kautta. Toivotaan, että mahdollisimman moni varaisi rokotusaikansa sieltä kautta. Aikoja avataan sinne sitä mukaa, kun rokotteita on käytettävissä.

Puhelinajanvaraus säilyy rinnalla niitä varten, jotka eivät pysty netissä aikaa varaamaan. Netissä varattu aika on myös peruttava tai vaihdettava netin kautta. Nilakan alueella on nyt rokotettu noin 60 % yli 16-vuotiaista kuntalaisista.

Koronaneuvontapuhelimen 017-171031 aukioloaika supistuu ja on nyt klo 8-12. Nettiajanvaraus rokotuksiin (www.Kysteri.fi) ja rokotusajanvarauspuhelimet (Keitele 017 171160, Pielavesi 017 171 161, Tervo 017 171162, Vesanto 017 171165) ovat auki koko ajan.

Kommentoi