Pielaveden mökkiläisneuvosto: Toimeliasta kesää

Tätä kirjoittaessani juhannus on jo takana, juhannustaiat tehty ja koivunoksista kootut vihdat roikkuvat saunan terassilla. Kesäkuussa saimme poikkeuksellisen paahteiset päivät, hellettä riitti ja ennuste on, että se jatkuu.

Pari voimakasta rajuilmaakin koettiin. Toinen oli juhannusviikolla Pielaveden kirkolla. Kun pysäköimme auton kirkon parkkipaikalle taivaalta paiskoi vettä ja sormenpään kokoisia rakeita. Konsertin aikana salamat leiskuivat ja taivas jyrisi. Maaginen tunnelma. Ikimuistoinen.

Olemme vaimoni kanssa muuttaneet kesäkotiimme Vaaraslahteen ja elelleet tätä mökkielämäämme jo kolmisenkymmentä päivää. Pielavesi on ennallaan, iloinen palvelukulttuuri, välittömyys ja kuuluisa savolainen lupsakkuus on ollut taas ilo kohdata.

Monet torikahveet on nautittu, kalat ja uudet perunat ostettu, mansikat maisteltu. Lähiruoka ja kaikki muut lähituotteet ovat ehdottomasti ykköslistalla aina kesäostoksissamme.

Loma-asukkaiden kiinnostus lähiruokaan onkin ollut kovassa kasvussa. Lueskelin Tilastokeskuksen raportista, että v. 2020 Suomessa oli kesämökkejä 508 289. Maakunnittain Pohjois-Savo asettuu 8. sijalle. Kesäasukkaat lisäävät väkilukua roimasti myös Pielavedellä.

Heinäkuu on aluillaan, luonto uskomattoman rehevää, kaunista, linnut laulelevat, pörriäiset surisevat. Kustaa Vilkunan Vuotuinen Ajantieto v. 1950 kertoo: ”Jos käki kukkuu pitkään heinäkuussa, tulee lämmin ja pitkä syksy. Samana päivänä kuin käki lopettaa kukuntansa heinäkuussa, tulee ensimmäinen lumi lokakuussa”. Saapi nähdä, miten käypi.

Lähituotteet ovat ehdottomasti ykköslistalla.

Hienoa, että tapahtumia on tänäkin kesänä! Kuten monet mökkiläiset, myös me olemme kesätapahtumissa vakikävijöitä. Konsertit, teatterit, museot, taidenäyttelyt, toritapahtumat ja markkinat, niitä odottelemme. Ja vaikka Muikkuvestivaalit jäävät tänä vuonna pois, niin muikkarijuna sentäs kulkee 3.7.

Kaikista tapahtumista kannattaa ehdottomasti ilmoittaa Pielaveden vapaa-ajan asukkaiden facebook-sivuilla. Vaikkakin Pielavedellä ollaan hyvin pärjätty koronavirusta vastaan on edelleenkin syytä tarkoin noudattaa viranomaisohjeita maskin käytöstä, käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Tuntuu järkyttävältä tämä Pietarista tulevien tartuntojen määrä. Juuri kun tautiluvut on saatu painettua alas erilaisin varotoimin ja rokotuksin niin tämä tilanne vaikuttaa nyt erittäin huolestuttavalta. Ollaan tarkkoja ja huolellisia edelleen!

Mökkineuvosto piti ensimmäisen kesäkokouksensa 21.6., jossa kunnanjohtaja Vilma Kröger kertoi paitsi kunnan kuulumisia myös sen, että hänen toimintansa päättyy tämän vuoden lopussa. Mökkineuvosto kiittää erittäin hyvästä yhteistyöstä, paljon asioita on tehty ja viety eteenpäin monilla tasoilla. Myös nykyisen mökkineuvoston toimintakausi päättyi, ja kunnanhallitus päättää kokoonpanosta elokuussa.

Vaaraslahden kesäasukkaina olemme erityisen iloisia, että Kaupantuvan kesäkahvila avasi taas ovensa. Ja tietysti odottelemme vuosittaisia Pohjois-Pielaveden Maalaismarkkinoita Vaaraslahdessa.

Hyväntuulisia ja toimeliaita kesäterveisiä!

Vaaraslahden kesäasukas