Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Kunnanjohtajan kynästä Pielavesi kuntademokratiana 150 vuotta

Juhlavuoden perusteita etsiessä on mentävä vuoteen 1863 asti. Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II avasi valtiopäivät Helsingissä, nykyisessä presidentinlinnassa.

Oli kulunut 54 vuotta edellisistä valtiopäivistä ja tänä aikana jo parikin asiaa kaipasi uudistusta. Yhtenä tärkeimmistä oli kirkollisten ja kunnallisten asioiden erottaminen toisistaan. Seurakuntien vastuulle oli siirtynyt hengellisten asioiden lisäksi myös mm. vaivaishoito, sairaanhoito sekä viljamakasiinin hoito.

Pitkän valtiopäiväkäsittelyn jälkeen 6.2.1865 allekirjoitettiin asetus ”kunnallishallituksesta maalla”, joka loi pohjan Suomen kuntademokratialle.

Asetuksen myötä maallisten asioiden hoito siirtyi paikkakunnan äänivaltaisten asukkaiden muodostamalle kuntakokoukselle sekä päätösten valmistelusta ja toimeenpanosta vastaavalle kunnallislautakunnalle. Siirtymäaikaa annettiin kolme vuotta, mutta muutokseen voitiin antaa myös lisäaikaa.

Pielaveden kunta perustettiin vuonna 1873.

Hyvää juhlavuotta kaikille!

150 vuodessa valtio on antanut kunnille yhä useampia uusia tehtäviä. Tammikuun 2023 alusta alkaen kunnilta siirtyy puolestaan hyvinvointialueille palveluista euromääräisesti suurimmat eli sote- ja pelastustoimen palvelut.

Kunnan tärkein tehtävä pysyy kuitenkin ennallaan. Kunta edistää kuntalain mukaan asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kunta luo myös edellytykset asukkaiden itsehallinnolle sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksille kunnan toiminnassa.

Pysyvää kuntien 150 vuodessa on ollut asukkaiden itsehallinto ja se painottuu nykyajassa entistä enemmän. Äänioikeus on laajentunut yleiseksi ja yhtäläiseksi. Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet katsotaan yhdeksi hyvinvoinnin peruselementiksi.

Pielavesi lähtee juhlavuoteensa luottavaisin mielin. Vaikka väestön määrä näyttää laskevan, on talous tasapainossa. Keinoja etsitään sen pitämiseksi tasapainossa myös tulevaisuudessa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen myötä kunnassa panostetaan entistä enemmän lapsiin ja nuoriin.

Pielaveden Pelastakaa lapset ry palkitsi kunnan vuoden 2022 lapsiystävällisestä teosta. Perusteena yhdistys mainitsi mm. uuden päiväkodin, leikkikentän aitaamisen sekä aktiivisen kohtaamispaikkatoiminnan.

Vuonna 2023 päättäjille tulee käsiteltäväksi uusi kouluinvestointi, kun yläkoulun siirtoa suunnitellaan lukion laajennuksen yhteyteen. Toimintaa suunnitellaan entistä enemmän ennalta ehkäisyä painottavaksi ja uutta toimintatapaa on alettu rakentaa viime syksystä alkaen yhdessä henkilöstön kanssa.

Juhlavuosi näkyy Pielavedellä monin tavoin. Kunta panostaa juhlavuoteen yhdessä asukkaiden, yhdistysten ja yritysten kanssa. Asukkaat ideoivat lähes 90 erilaista tapahtumaa ja kilpailua, jotka löytyvät pikkuhiljaa kunnan nettisivuilta.

Kunnan uusi ilme perustuu kirkkaisiin ja kalaisiin vesiin, riistaisiin metsiin sekä pielavetisten porukkahenkeen, ongelmanratkaisutaitoon ja yritteliäisyyteen.

Tässä ajassa Pielaveden 150. vuosi on kuitenkin ennen kaikkea kuntademokratian, yhdessä tekemisen sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien juhlaa.

Hyvää juhlavuotta kaikille!

Kirjoittaja on Pielaveden kunnanjohtaja.