Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Lukijan kynästä Vaikka suuta kuivaisi, lukekaa

Äidit ja isät lukekaa lapsillenne, lukekaa jo varhaislapsuuden aikaan. Lukemisen tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa, sillä sen myönteiset vaikutukset imeytyvät lapseen heti ja pysyvät myönteisinä vaikutuksina läpi elämän.

Ravinnon, lämmön ja puhtauden, sekä läheisten aikuisten rakkauden ja turvan lisäksi lapsi tarvitsee vauvasta alkaen sellaisia mukavia kokemuksia, joiden saattelemana hän kasvaa persoonalliseksi ja tasapainoiseksi yksilöksi.

Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon lapsi saa hengenravinteita äidin ja isän tarjoamista lukutuokioista. Jo yhteinen aika ja tuttu ääni rentouttaa lapsen, pian hän odottaa niitä turvallisella mielellä, valmiina kuuntelemaan. Päivä päivältä vastaanottavaisiin aivoihin jää pieniä muistijälkiä. Isän matala ääni saattelee kotoisaan tunnelmaan, äidin sanojen juoksutuksessa on kiva rytmi ja hellyyttä.

Lukeva ihminen ei ole koskaan yksin.

Sitäkään ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten vaivattomasti ja edullisesti lukemisella annetaan lapselle mittaamaton määrä valmiuksia kasvamisen eri tilanteisiin.

Suuresta sanavarastosta, luetun tekstin ymmärtämisestä, kuuntelemisen taidosta, rikkaasta mielikuvituksesta ja monen monesta muusta lukemisen vankistamasta alueesta ei voi olla muuta kuin hyötyä koulussa, opinnoissa – elämässä! Kaikki lapselle lukemisesta virtaavat myönteiset vaikutukset voi toteuttaa ihan vain siinä kotielämässä. Lukemisesta voi esittää kysymyksiä, voi (saa ja pitää) keskustella ja luetun tekstin voi muokata vaikka lapsen ja lukijan väliseksi näytelmäksi.

Lapsi jos kuka on taipuisa lukemisen sisällön mukana eläjä. Mitä enemmän lapselle luetaan, sitä varmemmin lukutuokioihin ilmestyy kuin taiottuna sisältörikkaita rönsyjä, jotka nekin värittävät oppimisen tietä.

Kovin luontevasti lukuhetket myös ulkoistuvat yhteisiksi seikkailuiksi. Ihan ehdoton ihmemaa taaperoikäiselle on kirjasto. Isän tai äidin tai molempien opastuksella kirjastosta tulee tuhansien tarinoiden, tuhansien kokemusten, ja tuhansien oivallusten aarreaitta.

Kirjastoon on helppo mennä löytämään satuja tai todellisuuksia, seikkailuja ja kavereita kaukaisista maista uudestaan ja uudestaan. Sillä niin on, että lukeva ihminen ei ole koskaan yksin.

Isänä ja isoisänä rohkenen sanoa, että lapselle lukeminen on iso kokemus myös isälle yhteisenä aikana, jaettuna riemuna, hykerryttävänä nauruna ja hellyttävinä keskusteluina. Kun lukee lapselle, isäkin oppii ja kasvaa lapsen mukana.

Lukeminen lapselle tänään on mainio lahja hänen tulevaisuuteensa.