Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Sunnuntaiksi | Sinut on nähty

Työkaverini vaihtoi työpaikkaa. Olin iloinen hänen puolestaan, koska hän pääsi suurempiin kuvioihin, jossa hänen osaamisensa pääsee vielä paremmin esiin. Mutta samalla tunsin oloni apeaksi. En heti keksinyt mistä tämä johtuu, kunnes tajusin, että minulla oli kokemus, että työkaverini ymmärsi minua.

Tämä työkaveri hahmotti niitä rakennelmia, joita mielessäni kyhäilin, ja tarjosi niihin aina mielenkiintoisia lisäpalikoita. Tulin nähdyksi älyllisellä tasolla.

Ihminen kaipaa sitä, että hän tulee nähdyksi, ymmärretyksi, ja sitä, että voi tuntea olonsa tervetulleeksi. Tämä ei kosketa vain ajattelumme tasoa, vaan kaipuu koskee tunteitamme, koko olemistamme. Samalla täydellisesti nähdyksi tuleminen pelottaa ihmistä.

Luulen, että näin on kahdesta syystä: joskus pelkäämme luovuttaa toiselle sitä valtaa, jota oman sisimmän paljastaminen antaa.

Ei tarvitse esittää olevansa parempi kuin onkaan.

Toiseksi elämään mahtuu paljon asioita, joita ei oikein edes uskalla kenellekään paljastaa. Sisällämme on paikkoja, jotka ovat niin varjossa, ettemme oikein itsekään uskalla enää palata katsomaan, mitä varjoihin kätkeytyikään.

Johanneksen evankeliumin alkupuolella Jeesus kohtaa samarialaisen naisen Sykarin kaivolla. Juutalaisena ei Jeesuksen olisi pitänyt edes puhua naisen kanssa, vaan Jeesuksen olisi pitänyt ohittaa hänet täysin.

Käy ilmi, että nainen on lisäksi elänyt tuon ajan yleisen moraalikäsityksen mukaan vähintäänkin arveluttavaa elämää. Kuitenkin kertoessaan myöhemmin muille kaupungin asukkaille kohtaamisestaan Jeesuksen kanssa, hän kuvailee kohtaamista sanoen, että ”Hän kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt.”

Tuosta lauseesta ei välity ihmiselle niin yleinen pelko eikä häpeä, kun omat virheet ja epäonnistumiset ovat tulleet esiin, vaan ilosanoma, joka saa muutkin uskomaan, että Jeesus on Pelastaja.

Tämä johtuu siitä, että nainen kohtasi Jeesuksessa hyväksyvän rakkauden, jolla Hän lähestyy aivan jokaista. Jeesuksessa voin tulla nähdyksi täydellisesti, ilman, että pitää kaunistella kertomusta, joka on elämäni.

Jeesus haluaa muodostaa suhteen jokaisen ihmisen kanssa. Hän haluaa keskustella kanssasi kaikesta, mitä olet tehnyt, mutta Hän ei koskaan väärinkäytä luottamustasi.

Jeesukselle ei tarvitse esittää olevansa parempi kuin onkaan, vaan vain olla Hänen seurassaan ja kuunnella Hänen sanojaan. (Joh. 4:39–42)

Kirjoittaja on pappi ja sosiaalisen median sisällöntuottaja, joka tykkää historiasta, mutta elää nykyhetkessä.