Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Hyväntekeväisyystempaus: Marjastamalla ruokalahjakortteja tarvitseville

Pielavetinen Pentti Jeronen kertoo haaveilleensa jo parikymmentä vuotta siitä, että pystyisi toteuttamaan hyväntekeväisyystempauksen vähävaraisille.

– Näin jo silloin, että väki vanhenee, eikä kaikille työikäisille riitä töitä.

Tänä vuonna Jeronen pystyi toteuttamaan aikeensa. Hän hankki 85 kappaletta kymmenen euron ruokakaupan lahjakortteja jaettavaksi tarvitseville Pielavedellä ja Keiteleellä. Vielä mahdollisesti jakamatta olevia kortteja voi kysäistä Jeroselta tavatessa tai puhelimitse.

– Ajattelin niin, että väkiluvun suhteessa 57 korttia menisi Pielavedelle ja 28 Keiteleelle.

Tempaus on hatunnoston arvoinen varsinkin kun Jeronen on itse ollut työttömänä kolme vuotta.

– Enpä tiedä, onko joku muu pitkään työmarkkinatuella ollut tehnyt vastaavaa. Minä pystyin sen nyt tekemään marjanpoimuutuloilla, Jeronen tuumaa.

Enpä tiedä, onko joku muu pitkään työmarkkinatuella ollut tehnyt vastaavaa.

Menneenä kesänä Pentti Jeronen poimi 145 sangollista mustikoita ja 135 sangollista puolukoita. Tuloja kertyi 8 500 euroa.

– Kyllä siitä yli 15 euron tuntipalkka jää, Jeronen sanoo.

Helpolla rahat eivät ole tulleet, mutta kateuteenkin Jeronen on törmännyt.

– Suoraan kukaan ei ole tullut sanomaan mitään, mutta esimerkiksi ikäviä tekstiviestejä olen saanut. Sellainen pitää vaan jättää omaan arvoonsa, tehköön kateelliset perästä.

Marjastamassa Jeronen käy yleensä lähialueella, monesti matka taittuu polkupyörälläkin. Hän pitää tärkeänä, että metsässä liikkumisesta ei jää jälkiä. Ulkomaalaisten poimijaporukoiden kohdalla niin ei Jerosen kokemusten mukaan aina ole.

– Maassa pitäisi olla maan tavalla eikä jättää roskia taakseen. Tiedän myös tapauksen, että poimijaporukka on vienyt omenat puusta. En oikein usko, että siinä olisi enää kyse ohjeistuksen puutteesta.

Yleensä ottaen Pentti Jeronen sanoo olevansa vain hyvillään, jos muutkin innostuvat marjastamisesta joko myyntiin tai ihan vain itselle.

– Kotimaiset marjat ovat hyviä ja terveellisiä.

Omalta kohdaltaan Jeronen harmittelee vähän sitä, että ennätysmäisestä lakkavuodesta huolimatta suolla käynti jäi vähälle.

– Se meni vähän mustikkasouvin vuoksi sivu.

Jeronen naurahtaa, että hänellä saattaa hyvinkin olla hallussaan mustikansiivouksen epävirallinen Suomen ennätys.

– Puhdistin 86 sangollista mustikoita.