Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Mökit käyttöön

Hanke: Kehitysyhtiö SavoGrow kannustaa tyhjillään tai vähällä käytöllä olevien vapaa-ajanasuntojen vuokraamiseen.

Kehitysyhtiö SavoGrowlla on käynnissä Tuottava mökki -hanke, jossa tavoitteena on nostaa kesämökkien käyttöastetta ja luoda uutta liiketoimintaa vapaa-ajan matkailun ympärille.

Hankeidea on lähtöisin Pielaveden mökkiläisneuvostosta. Tarkoituksena on löytää mökinomistajia, jotka ovat kiinnostuneita vuokraamaan tyhjillään tai vajaakäytössä olevaa mökkiään ulkopuolisille ja samalla luomaan työmahdollisuuksia esimerkiksi mökkitalkkareille.

Hankkeen projektipäällikkönä toimii pielavetinen, pitkän yrittäjäkokemuksen omaava Hannu Kumpulainen. Hän on vuonna 1994 perustetun Säätöpaja Oy:n yrittäjä, ja toiminut myös mökkimatkailun alalla Levin Lomamökkien Huoltopalvelut Oy:n yrittäjänä vuodesta 2016.

Nyt yritystoiminta Kittilässä on siirtymässä uusiin käsiin ja Kumpulainen on palannut Lapista Pielavedelle. Hän on tarttunut innolla Tuottava mökki -hankkeeseen.

– Vuokraustoiminnan kautta omistajilla on mahdollisuus saada mökeistään tuloja, ja laajetessaan toiminta työllistää mökkitalkkareita ja muita palveluntarjoajia.

Hanke jatkuu vuoden 2022 elokuun loppuun saakka. Vapaa-ajanasuntojen vuokrauksen ja siihen liittyvien tukipalvelujen rakenteet ja toimintamallit on tarkoitus saada pilotointivaiheeseen jo tulevana kesänä.

Kysyntää on niin rantapaikoille kuin kuivan maan mökeillekin.

Hannu Kumpulainen

Ensi töikseen Kumpulainen kokoaa mökinomistajien tietoja.

– SavoGrown alueella on noin 7 500 mökkiä. Pielavedellä mökkejä on yli 1 500 ja Keiteleellä noin 450, Kumpulainen kertoo.

Hän kannustaa vuokraustoiminnasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.

– Mukaan lähteminen ei vielä sido mihinkään, mutta jatkossa hanke voi tarjota tukea mökinvuokrauksen käytännön järjestelyihin ja markkinointiin. Teemme esimerkiksi kohdekuvaukset ja kuvaamme mökit.

Varsinaisena välittäjänä hanke ei toimi.

– Välitystoiminnasta voi syntyä vaikkapa jollekin yrittäjälle sivutoimeksi sopiva kokonaisuus. Nyt ajatuksena on koota vuokrattavat kohteet ja esimerkiksi mökkitalkkari- ja ohjelmapalvelut yhteen. Omistaja päättää itse siitä, mitä kautta mökkiään vuokraa ja paljonko vuokraa perii, Kumpulainen sanoo.

Mökkitalkkari- tai muita palveluja voi hyödyntää tarvittaessa.

– Omistaja voi hoitaa kunnossapito- ja siivoustyöt myös itse, mutta esimerkiksi kaukana asuville tai ikäihmisille paikalliset mökkitalkkaripalvelut madaltavat kynnystä mökin vuokraamiseen ulkopuolisille.

Mökkien kysyntä on Hannu Kumpulaisen mukaan varsinkin korona-aikaan vilkastunut.

– Kysyntää on niin rantapaikoille kuin kuivan maan mökeillekin. Myös vuokraajien toiveet varustetasosta vaihtelevat suuresti.

Yksi etsii omakotitalotasoista lomanviettopaikkaa, toinen ei kaipaa mukavuuksia vaan erätunnelmaa. Vinkkinä vuokranantajille Kumpulainen sanoo pari asiaa, joihin kannattaa joka tapauksessa kiinnittää huomiota.

– Keittiövälineiden ja sänkyjen on oltava kunnossa. Kokemukseni mukaan niistä tulee nopeasti sanomista, jos puutteita ilmenee.

Kumpulainen toteaa, että Pielaveden ja Keiteleen kaltaisilla paikkakunnilla on kohtalaisen turha pelätä, että vuokralaiset rikkoisivat tai sotkisivat paikkoja.

– Todennäköisemmin tälle seudulle hakeutuvat sellaiset mökkeilijät, jotka etsivät luonnonrauhaa ja vaikkapa hyviä kalastus- tai retkeilypaikkoja. Niin sanotut bile-porukat etsiytyvät mieluummin lomakeskuksiin ja kaupunkikohteisiin.

Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen on Kumpulaisen kanssa samoilla linjoilla. Mykkäsen kotitila Mykkälä Pielavedellä on ollut vuokrakäytössä jo useita vuosia. Ongelmia ei ole ollut ja kysyntää on riittänyt myös talvikausiksi.

– Mykkälässä on majoittunut lomalaisten lisäksi muun muassa työporukoita Suomesta ja ulkomailta. Paikka on vuokrattavissa Lomarenkaan kautta, ja olen vuokrannut sitä myös itse, Mykkänen kertoo.

Käytännössä esimerkiksi avainten luovutuksesta ja kiinteistön kunnossapidosta vastaa pielavetinen mökkitalkkari Seppo Penttinen Apilavasarasta.

– Kesäisin olen ollut itsekin muun muassa remonttihommissa, mutta mökkitalkkari mahdollistaa ympärivuotisen toiminnan, Mykkänen sanoo.

Seppo Penttisen Apilavasaran tarjontaan kuuluvat mökkitalkkaritoiminnan lisäksi muun muassa remontit ja piharakentaminen.

– Mökkitalkkarikohteiden kautta on tullut myös muita työtilaisuuksia, Penttinen sanoo.

Korona ei ole kovin suuresti vaikuttanut Apilavasaran toimintaan.

– Pandemian alkuaika näkyi niin, että kun eteläsuomalaiset eivät voineet lähteä mökeille, he tarvitsivat jonkun laittamaan paikat kesäkuntoon. Ikäihmisiä on ollut asiakkaana entuudestaan, joten sikäli korona ei tuonut mitään uutta.