Tunnustusta innovatiivisuudesta: Vuoden 2020 Palveluseteliteko -palkinto Pielavedelle

Kunnan ratkaisu kouluruokailun järjestämisestä etäopetuksen aikana ihastutti asiantuntijaraatia.

Pielaveden kunnan edustajat vastaanottivat Vuoden 2020 Palveluseteliteko -palkinnon tänään. Vaana Oy

Heli Roivainen

Asiantuntijaraati on valinnut Pielaveden kunnan Vuoden 2020 Palveluseteliteko -palkinnon voittajaksi. Kunnan edustajat vastaanottivat Vaana Oy:n myöntämän palkinnon tänään.

Pielaveden kunta jakoi keväällä koronaviruspandemian takia etäopetuksessa oleville oppilaille ja opiskelijoille palveluseteleitä ruokailua varten.

Kunta myönsi ateriakorvauksena jokaiselle etäopetuksessa olevalle koululaiselle ja lukio-opiskelijalle 3,5 euron palvelusetelin yhtä etäopetuksessa vietettyä koulupäivää kohden.

Palveluseteliä pystyi käyttämään maksuvälineenä niin pielavetisiin päivittäistavarakauppoihin kuin myös paikallisiin ruokapalveluita tarjoaviin yrityksiin. Kunnan sosiaalitoimi myönsi tämän lisäksi myös sosiaalisin tai taloudellisin perustein lapsiperheille ateria-apuseteleitä paikallisiin lounasravintoloihin palvelutarpeen arviointiin perustuen. Kunnan asukkaat ja yrittäjät olivat tyytyväisiä kunnan ratkaisuun palvelusetelien jakamisesta ja antoivat kiitosta ripeästä toiminnasta.

Asiantuntijaraati painotti valinnassaan innovatiivista korona-ajan ratkaisua, joka tuo hyvinvointia laajalle ryhmälle ihmisiä. Tässä ratkaisussa tuotiin helpotusta samaan aikaan kunnan lapsiperheiden arkeen sekä samalla pientä helpotusta paikallisille yrityksille. Ratkaisun tasapuolisuus ja laaja kattavuus ihastutti raatia.

Raati oli valinnassaan yksimielinen ja teko nostatti paljon positiivisia reaktioita. Raati oli mielissään hyvin toteutetusta ja laajan joukon huomioonottavasta setelistä kevään oudossa ja yllättävässä tilanteessa.

Tällaisista asioista kuntien pitäisi saada päättää itse.

Kunnanjohtaja Vilma Kröger on ilahtunut palkinnosta. Samalla lähtee terveisiä Opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan, sillä OKM:n nykylinjauksen mukaan nyt palkittu palvelusetelitoiminta ei ole mahdollista.

– Nykylinjaukseen käy vain lämmin ateria. Näin siitäkin huolimatta, että meidän saamamme palaute oli erittäin myönteistä ja nimenomaan turvallisuusnäkökohdat huomioivaa kun ateriaa ei tarvinnut tungeksia hakemaan mistään keskitetystä paikasta. Tällaisista asioista kuntien pitäisi saada päättää itse, Kröger sanoo.

Asiantuntijaraadin jäseninä toimivat tänä vuonna viime vuoden Vuoden Palveluseteliteko 2019 -palkinnon voittaja, ammattijärjestäjä Laura Holmström, Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen sekä Rovaniemen kaupungin ympärivuorokautisen hoidon ja palveluasumisen palveluesimies Anne Mattila.

Vuoden Palveluseteliteko -kunnianosoitus myönnettiin nyt kuudetta kertaa. Pielavesi vastaanotti vuoden 2020 palkinnon tänään Pielavedellä.

Vuonna 2019 palkinto myönnettiin ammattijärjestäjä Laura Holmströmille, vuonna 2018 palkinto myönnettiin Siun sotelle, vuonna 2017 Lapin maakunnalle, vuonna 2016 Vaasan kaupungin sosiaalityö- ja perhepalvelut -yksikölle ja vuonna 2015 Lahden kaupungin asiakasohjausyksikkö Siirille.

Kommentoi