Jeppe-koira on uskollinen ystävä

Jeppe tarkkailee ulkona ikkunan takaa, että isäntäväellä on kaikki hyvin. Elisa Nuutinen
Elisa Nuutinen

Elisa Nuutinen

Rauno ja Raija Huuskosen elämään on parin vuoden ajan tuonut iloa Jeppe-koira. Jeppe on maremmano-abruzzese, italialainen lammaskoira, jonka juuret ovat Tiibetin alueen laumanvartijakoirissa.

Rotu on aloitteellinen ja vastuuntuntoinen. Niinpä se alkaa hampailla hihasta vetämällä pyytää isäntäänsä ulko-oven suuntaan, kun tämä on juonut päiväkahvinsa.

– Tähän aikaan mennään yleensä lämmittämään tuossa lähellä olevaa mummon taloa, Rauno Huuskonen selvittää koiran käyttäytymisen takana olevaa ajatusta.

Kun isäntä ajaa mönkijällä rantaan, Jeppe juoksee vapaana edellä ja valvoo, ettei mitään ongelmia reitillä ole. Isäntää se ei päästä silmistään.

– Kyllä se on niin hyvä ystävä, ettei siitä pystyisi luopumaan. Se huolehtii kaikki asiat järjestykseen.

Rotu on rohkea, itsenäinen ja taipumatonkin. Istumaan ja tassua antamaan Jeppe kuitenkin antautuu herkkupalan toivossa.

Vieraille tämä lauman vahti on ystävällinen, elleivät ne uhkaa isäntäväkeä. Parhaat vieraat Jeppe ottaa syleilyynsä pentumaisesti nostamalla etutassut häntä heiluen tulijan olkapäille.

Ulkona Jeppe tarkenee kovemmallakin pakkasella. Se vahtii valppaana pihapiiriä. Elisa Nuutinen

Rauno ja Raija Huuskonen löysivät Jepen netistä koirarotuja tutkimalla.

– Luonteenpiirteiden perusteella se valittiin. Halusin vartijakoiran, jolla ei ole riistaviettiä. Se on luotettava, se pysyy pihassa ja vartioimansa lauman läheisyydessä.

Nyt kaksivuotiaalla Jepellä on vartioitavana vain oma isäntä ja emäntä.

– Minulle kyllä olisi riittänyt puolta pienempi koira, Raija Huuskonen huomauttaa.

Jeppe painaa lähes 60 kiloa ja on säkäkorkeudeltaan yli puolimetrinen. Kun se heilauttaa häntäänsä tuvassa, saattavat sohvapöydällä olevat kukat kellahtaa kumoon.

Ystävällinen ja tasapainoinen laumanvartija viettää paljon aikaa myös pihalla. Tuuhean turkkinsa ansiosta se ei palele reippaallakaan pakkasella.

Ystävänpäivää vietetään sunnuntaina 14.2.

Kommentoi