Koronarokotukset ovat edenneet Nilakan alueella 70–74-vuotiaisiin – Koronatilanne on alueella edelleen rauhallinen

Ylihoitaja Arja Tikkanen ja osastonhoitaja Paula Hautsalo valmistelivat rokotusta viime torstaina Pielaveden terveysasemalla. Elisa Nuutinen
Elisa Nuutinen

Elisa Nuutinen

Nilakan alueen ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilöstö on nyt pääsääntöisesti rokotettu kahteen kertaan, samoin alueen todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö.

Myös yli 80-vuotiaat ja 75–79-vuotiaat ovat suurelta osin rokotettu tai heille on annettu rokotusaika.

– Ne, joita ei ole tavoitettu puhelimella, ovat saaneet kirjeitse yhteydenottopyynnön ajan varaamiseksi, Nilakan alueen ylihoitaja Arja Tikkanen kertoo.

Covid 19 -rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

– Muutamat eivät ole halunneet sitä ottaa, mutta yleisesti ottaen rokotukseen on suhtauduttu myönteisesti, Tikkanen kertoo.

Vakavampia sivuvaikutuksia ei rokotteesta ole tullut esiin, vain lieviä haittavaikutuksia kuten punoitusta pistokohdassa, kuumeilua tai lihas- ja päänsärkyä.

Rokotuskattavuus alueella on tässä hetkessä erittäin hyvä.

Arja Tikkanen

Rokotuksia annetaan sekä Keiteleen että Pielaveden terveysasemilla useampana päivänä viikossa. Ensimmäisen ja toisen annoksen rokotusväli on kolme kuukautta.

Nyt rokotusvuorossa olevat yli 70-vuotiaat saavat BionTec-Pfizerin Comirnaty -rokotetta.

– Kun syväjäädytetty rokote tulee Kysin apteekista, meillä on 120 tuntia aikaa käyttää rokote. Siksi on tärkeää, että rokotusajan saaneet myös tulevat sovitulle ajalle, tai jos aika ei sovi, niin peruvat ajan mahdollisimman ajoissa, jotta tilalle voidaan kutsua toinen henkilö, osastonhoitaja Paula Hautsalo sanoo.

Valmiit ruiskut odottavat jokotettavaa. BionTec-Pfizerin Comirnaty –rokote lagenullasta saa seitsemän annosta. Rokotteen kantaliuos laimennetaan keittosuolalla. Laimennettu liuos säilyy kuusi tuntia. Elisa Nuutinen

Rokotuksen valmistelu ja kirjaaminen vie aikaa, itse rokotuksen antaminen sujuu nopeaa tahtia.

– Tätä tehdään oman työn ohella, osittain lisä- ja ylityönä. Terveysasemille on saatu palkattua joiksikin päiviksi lisäapua ja Pielavedellä myös kuntapuolella työskentelevät sairaanhoitajat ovat olleet rokottamassa, Tikkanen selvittää.

– Kiireetöntä ajanvarausta on jonkun verran jouduttu supistamaan, mutta päivystys pyörii entiseen tapaan.

Tikkanen toivoo kaikilta malttia odottaa omaa rokotusvuoroa.

Pielavedellä ja Keiteleellä koko väestöstä on saanut ensimmäisen rokotteen noin 22 prosenttia.

Yli 80-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut Keiteleellä 90 prosenttia ja Pielavedellä 88 prosenttia. 75–79-vuotiaista Keiteleellä on saanut rokotteen 82 prosenttia ja Pielavedellä 77 prosenttia.

– Rokotuskattavuus alueella on tässä hetkessä erittäin hyvä, Tikkanen toteaa.

Kun yli 70-vuotiaat on rokotettu, rokotusten painopiste siirtyy riskiryhmien rokotukseen. Riskiryhmiin kuuluvia rokotetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Kuntalaisia pyydetään seuraamaan terveysaseman tiedotuksia paikallislehdessä, Tikkanen sanoo.

Nilakan alueella koronatilanne on pysynyt rauhallisena. THL:n tartuntatautirekisteri kertoo, että Pielavedellä on koko koronaepidemian aikana ollut kahdeksan tartuntaa. Keiteleellä tartuntoja on ollut alle viisi.

Kommentoi