Mielipide | Ennustuksesta strategiaan

Lokakuun alussa 1939 vietettiin Laukkalassa, Juusonkankaan hautausmaan kohdalle maantien varteen rakennettavan kirkon harjannostajaisia. Tilaisuudessa leijui outo tunnelma.

Toisaalta riemuittiin vuosikymmenten suuren haaveen, oman kirkon saamisesta, toisaalta tunnelmaa ahdisti itäisellä taivaalla olevat mustat pilvet, Neuvostoliiton esittämine rajansiirto vaatimuksineen.

Tältäkin työmaalta oli jo viety miehiä linnoitustöihin itärajalle, josta osa ei enää työmaalle palannut, vaan heidät ja seuraavina vuosina palaamatta jääneet miehet siunattiin Juusonkankaan hiekkaan yhteensä 61 sankarivainajan ryhmäksi.

Kirkon harjannostajaisissa vallinnutta ahdistavaa tunnelmaa kuvaa Penttilänlahden Jussilasta aikanaan Jauhialan taloon isännäksi tullut kirkon puuhamies, Aatte Penttinen, joka puheessaan totesi: ”Aiottiin tehdä tästä Herran huone, mutta taitaakin tulla ryssän hevostalli.”

Aika kulkee kulkuaan, hyvinvointivaltion rakentamisen kivijalan muuraajat poistuvat kukin omaan Juusonkankaaseensa.

Tulee uusi sukupolvi, jonka arvot mitataan tilinpäätöksessä viivan alla olevalla luvulla, yksikkökustannuksilla ja euroilla sekä vapaa-ajalla.

Alueen parhaat akustiset ominaisuudet omaava kirkko on heittänyt haasteen hyvinvointiyhteiskunnan ihmisille.

Yhteisöllisyydestä puhutaan, mutta silti haluamme olla oman itsemme herroja. Vastuun kantajat vähenevät, kulut ovat kiinteitä, tarvitaan uutta strategiaa.

Ryhmä ihmisiä, osa on tuskin kirkkoa nähnytkään, pohtii kirkon kohtaloa, jolle strategiaesityksessä on määrätty ankara tuomio.

Ensi syksynä suhteeni tähän kirkkoon täyttää 78 vuotta ja sen kokee myös kotikirkokseen huomattava määrä ihmisiä laajalta alueelta.

Se ei ole pelkkä syrjäkylän kappeli, vaan monumentti niiden ihmisten arvoista, jotka aikaansaivat sen ja lepäävät nyt jo Juusonkankaan kirkkomaalla.

Mitä tapahtuu hautausmaalle ja siellä pidetyille tilaisuuksille, jos rakennus poistuu käytöstä. Myöskään Aatte Penttisen ennusteen toteutuminen ei mielestäni pelasta tilannetta, vaikka hevosharrastaja äkkirikastunut venäläinen löytyisikin.

Joka tapauksessa laajan alueen parhaat akustiset ominaisuudet omaava kirkko on heittänyt haasteen hyvinvointiyhteiskunnan ihmisille ja organisaatiolle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat