Kirjoituskilpailu: Ylä-Savon Veturi palkitsi Kasper Häkkisen Unelmien Keitele -tekstin

Keitele Nyt:

Keitele on pieni kylä Pohjois-Savossa. Täällä asuu noin 2100 asukasta. Keiteleellä on ala- ja yläkoulu, mutta ei minkäänlaista toisen asteen oppilaitosta. Ala- ja yläkoulussa on yhteensä noin 200 oppilasta.

Vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia on melko paljon. Suosituin on Lossisaari, joka sisältää uimarannan, frisbeegolfradan, kävelyreittejä ja yöpymismahdollisuuden. Suurin osa harrastusmahdollisuuksista on ilmaisia.

Keiteleellä on paljon metsää, ja vesistöjä joista suurimmat ovat Nilakka ja Koutajärvi.

Unelmien Keitele 2030:

Uusi kunnantalo kohoaa Keiteleen keskeisellä paikalla. Isoa hirsirakennusta koristavat korkeat hirsiset pylväät ja isot ikkunat. Kaikki vanhat tiili- ja betonitalot on poistettu Keiteeleen keskustasta ja niiden asukkaat asutettu asumaan uusiin hirsisiin kerrostaloihin.

Houkuttimia muuttamiselle oli hyväpalkkainen työ, edulliset uudet asunnot, lapsiperheille lahjoitettu raha, kun he muuttivat kuntaan, ja ilmainen koulutus nuorille.

Uusia rakennuksia on tullut paljon lisää. Niiden materiaalina on käytetty pääasiassa hirttä ja luonnonkiveä.

Yksi hienoimmista ja isoimmista uusista rakennuksista on lukio ja ammattiopisto. Oppilaitoksen isoon pihapiiriin kuuluvat myös ilmaiset opiskelija asunnot.

Kaikki ensimmäisen ja toisen asteen opinnot ovat täysin ilmaisia, mikä on houkutellut lähikunnista uusia asukkaita.

Koulut työllistävät yhteensä noin 50 opettajaa ja muuta henkilökuntaa on noin 40. Tämä tarkoittaa sitä, että Keiteleelle piti saada paljon uusia päteviä opettajia. Onneksi ne saatiin nopeasti kasaan.

Houkuttimia muuttamiselle oli hyväpalkkainen työ, edulliset uudet asunnot, lapsiperheille lahjoitettu raha, kun he muuttivat kuntaan, ja ilmainen koulutus nuorille. Asukasluku on nyt kaksinkertaistunut.

Keskustan visuaalista ilmettä on parannettu kasvattamalla sinne puita, ja sinne on tuotu isoja kiviä.

Muitakin uusia työpaikkoja on tullut. Lossisaari on nykyään suosittu ulkopaikkakuntalaisten kesken, saha on laajentunut koko Euroopan suurimmaksi puunjalostajaksi.

Vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia on lisätty ja uusittu. Uusi frisbeegolfrata on todella suosittu, ja se on yksi maailman parhaista. Frisbeegolfin suomenmestaruuskisojen finaali pidetään Keiteleen uudella radalla, mikä tarkoittaa paljon mediahuomiota Keiteleelle. Se on mielestäni hyvä juttu.

Lapsiperheitä on muuttanut aika paljon, koska heille kunta antaa etuja, kuten halpoja ja uusia asuntoja, ilmaisen päivähoidon, ja vähävaraisimmat lapsiperheet saavat kuntaa muuttaessaan tukirahan, jos he tekevät hakemuksen.

Keskustan visuaalista ilmettä on parannettu kasvattamalla sinne puita, ja sinne on tuotu isoja kiviä. Keiteleen torin ympäristö on hyvin luonnonläheinen.

Metsänkaatoa Keiteleen alueella on vähennetty visuaalisen ilmeen takia, joten saha ostaa puutavaran ulkopaikkakunnilta. Paljon isoja metsäalueita on laitettu luonnonsuojeluun.

Keiteleelle on tullut lisää vapaa ajan harrastusmahdollisuuksia, kuten uimahalli, keilarata ja jäähalli. Ne ovat opiskelijoille ilmaisia.

Kasper Häkkinen

Kirjoituskilpailu

Unelmien Ylä-Savo

Tällä kirjoituksellaan keiteleläinen Nilakan yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalainen Kasper Häkkinen osallistui Ylä-Savon Veturin järjestämään Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailuun.

Kilpailussa yläsavolaisia peruskoulun 9.-luokkalaisia ja lukion 2.-luokkalaisia pyydettiin kertomaan, mitä hyvää kotipaikkakunnalla on nyt ja millaista unelmien elämä olisi siellä kymmenen vuoden kuluttua.

Aktiivisimmin kilpailuun osallistuttiin Kiuruvedeltä, josta kirjoituksia saapui kaikkiaan 19. Sonkajärveltä ja Vieremältä kummastakin saapui 13 työtä. Keiteleeltä kilpailuun osallistui kuusi kilpailutyötä, Iisalmesta kaksi ja Pielavedeltä yksi. Kilpailuun oli mahdollista osallistua yksin tai ryhmänä.

Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailun 1. ja 2. parhaat saavat 100 ja 50 euron palkinnot. Lisäksi 50 euron lisäpalkinnolla palkitaan aktiivisimmista kunnista osallistuneita nuoria.

Keiteleellä 1. palkinnon sai Kasper Häkkinen, 2. palkinnon Onni Parviainen, Mikko Hirviheimo ja Ossi Vuorela videollaan.

Pielavedellä 1. palkinnon sai Suvi Kumpulainen.

Nuorten Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailuun osallistui 54 työtä.

Kilpailun palkintoraati koostui Ylä-Savon Veturin hallituksen jäsenistä, työntekijöistä sekä paikallislehtien toimittajista.

Etusivulla nyt