Lähiluontoa tiirailemaan: Viikonloppuna seurataan pönttölintuja

Pihapiiristä voi bongata vaikkapa sinitiaisen. Tero Pelkonen

Heli Roivainen

BirdLife Suomen Pönttöbongaus järjestetään tänä viikonloppuna 5.– 6. kesäkuuta. Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Kuka tahansa voi osallistua Pönttöbongaukseen kertomalla verkkolomakkeella, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt. Pönttöihin ei kuitenkaan pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata. BirdLife korostaa, että pönttölintuja on tarkkailtava lintuja häiritsemättä.

BirdLife Suomi odottaa havaintojen kertovan myös pesinnän ajoittumisesta ja onnistumisesta eri puolilla maata. Mielenkiinnolla odotetaan, näkyvätkö toukokuun viileä jakso ja loppukuun rankkasateet myöhäisinä tai epäonnistuneina pesintöinä.

Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Pönttöbongaus järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Viime vuonna pönttölinnuista saatiin havaintoja yli 2 800 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 26 000 pöntön tiedot.

Kommentoi