Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Kesäpäivä taiteen parissa – Sydämentykytyksiä tutustumisesta biennaaliin

Taidetta harrastavien sisarusteni Liisan ja Kertun innoittamana lähdin tutustumaan Iisalmessa järjestettyyn Koivukujabiennaaliin. Mukana oli sisarusteni lisäksi myös serkkumme Tuula.

Aiemmin olin tutustunut näyttelyyn vain autosta käsin, mutta nyt, kesän viilennyttyä, oli mukava kävellä keskellä koivukujaa. Jo menomatkalla katsoin puhelimesta biennaalissa esiintyvien taiteilijoiden haastatteluja.

Minua liikutti erityisesti Aaron Heinon nöyrä suhtautuminen työhönsä, jonka hän sanoi olevan “henkeen ja vereen asti kuvanveistoa, en mä tiedä, oonko sen enempää taiteilija”.

Hänen teoksensa koskettivat minua yllättävällä tavalla, erityisesti vankilaan tehty taideteos ruostumattomasta teräksestä, joka oli syntynyt hänen pohtiessaan ihmisen sisäistä ja ulkonaista minää.

Monet teokset panivat paikan päällä ajatukseni – illan tullen jopa sydämenrytmini – sekaisin katsottuani taiteilijahaastattelut vielä kertaalleen.

Jokaisen ihmisen tulkinta on oikea.

Tutustuimme kaikessa rauhassa näyttelyyn, istahdimme välillä puistonpenkeille. Ja kuinka ollakaan, törmäsimme itse taitelijaprofessori Kaarina Kaikkoseen! Tuula on hänen serkkunsa ja niinpä pääsimme pieneen juttutuokioon Kaarinan kanssa. Me kolme sisarusta esittäydyimme hänelle kertomalla olevamme myös sukua hänelle isämme kautta.

Kysyin Kaarinalta, mitä hänen teoksensa, t-paidat Pohjolankadun koivukujalle ripustettuina, tahtovat kertoa. Paitojen merkitys avautui minulle osittain, kun hän vastasi teoksen nimellä:

– Yritän muodostaa tarpeellisia verkostoja.

Olin miettinyt, mitä Kaarinan teoksessa mahtoivat tarkoittaa maassa, osin mullan peitossa olevat mustat ja harmaat paidat, korkealla liehuvat kirkkaat, iloiset paidat ja viimeisinä valkoiset paidat. Näyttelyn nimeä Ihmisen osa miettiessäni ja myöhemmin vielä Kaarinan kanssa jutellessani minulle avautui hänen taideteoksensa sanoma, mikä jääköön jokaisen itsensä tulkittavaksi.

– Jokaisen paidan sisällä on ollut lämmin, rakastava sydän, jolla on ollut voimakkaita tunteita, jotka ovat jättäneet energiaansa, jälkensä paitaan, Kaarina kertoi.

Kaarina Kaikkonen kehottaa tavallisia, taidetta vierastaviakin ihmisiä tutustumaan taiteeseen avoimin mielin, peilaamaan teoksia oman elämänkokemuksensa kautta.

– Jokaisen ihmisen tulkinta on oikea, hän sanoi.

Esimerkkinä Kaarina käytti puolillaan olevaa juomalasia, joka toiselle voi olla vajaa, toiselle täysi.

Ihmisen osa -näyttely on esillä Iisalmen kaupungin läpi kulkevalla koivukujalla 8.8.2021 saakka. Kuraattorina toimii kuvataiteilija, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen.