Poliisi varoittaa Omakanta-huijauksesta – näin tunnistat kalasteluyrityksen

Heli Roivainen

Poliisin tietoon on tullut ainakin yksi tapaus, jossa asianomistajalta on huijattu rahaa Omakantaa muistuttavalla hakukonemainoksella.

Asianomistaja etsi Omakanta-sivustoa hakukonepalvelu Bingissä ja ajautui tietojenkalastelusivustolle. Bing antoi tulokseksi valheellisen verkkomainoksen, jota asianomistaja erehtyi klikkaamaan. Hänen tililtään katosi nopeasti tuhansia euroja.

Huijausmainoksen tunnistaa pienestä Mainos-tekstistä vasemmassa alareunassa. Lisäksi hakutuloksen osoite on erilainen kuin oikeassa Omakanta-palvelussa.

Huijausmainos johdattaa asiakkaan sivustolle, jossa yritetään urkkia henkilötietoja ja pankkitunnuksia.

Omakantaan kirjaudutaan osoitteessa kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, jonka osoiterivillä on niin ikään lukkoikoni.

Jos on joutunut huijauksen kohteeksi, poliisi ohjeistaa ilmoittamaan asiasta välittömästi pankkiin ja tekemään sen jälkeen rikosilmoituksen.

Poliisi selvittää huijausta ja kehottaa erityiseen varovaisuuteen Omakanta-hakutulosten kanssa.

Omakantaa ylläpitävä Kela on ryhtynyt toimenpiteisiin mainosten poistamiseksi ja selvittää asiaa yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa.

Kelasta muistutetaan, että Tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Epäiletkö huijausyritystä?

Toimi näin

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, toimi seuraavasti:

Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.

Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.

Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Tee rikosilmoitus.

Kela, poliisi

Kommentoi