Kys: Omikron tuonee oireita laajalti Pohjois-Savossa – Sairaanhoitopiiri kehottaa sairastamaan lieväoireista koronaa kotona. Päivystykseen ei tarvitse hakeutua

Koronan voi tällä hetkellä saada käytännössä mistä tahansa. Sairaaloiden koronapotilaiden määrä Helsingissä kasvaa nopeasti. Kuvituskuva. Katja Juurikko

Jukka-Pekka Räsänen

Korona

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Kys muistuttavat tulevien viikkojen aikana olevan todennäköistä, että koronaviruksen omikronvariantti tulee aiheuttamaan oireista taudinkuvaa laajalti Pohjois-Savossa. Sairaanhoitopiirin mukaan suurin osa oireista tulee olemaan lieviä. Sairaanhoitopiiristä painotetaan olevan tärkeää, että lieväoireinen sairaus sairastetaan kotona.

– Lieväoireisessa korona-taudinkuvassa (nuha, tukkoisuus, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, lievä väsymys, kuume, ripuli, pahoinvointi, lihaskivut) ei tarvitse hakeutua päivystykseen vaan hoito tapahtuu ensisijaisesti kotona. Oireita hoidetaan kuten tavanomaista hengitystieinfektiota, eli huolehditaan riittävästä levosta, nesteen nauttimisesta ja käytetään tarvittaessa oireita lievittävää lääkitystä (parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä). Mikäli lievät oireet pitkittyvät tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä oman kunnan terveyskeskukseen, sairaanhoitopiirin tiedotteessa mainitaan.

Koronaviruksen testaamiseen voi käyttää kotitestejä, mutta toistaiseksi positiivinen testilöydös tulee varmistaa myös terveydenhuollossa otettavalla testillä.

Koronanäytteenotto varataan ensisijaisesti oman kunnan näytteenottopisteestä tai työterveyshuollosta. Kysin päivystyksen edessä oleva näytteenottopiste on varattu niille potilaille, jotka eivät pääse oman kunnan tai työterveyshuollon näytteenottopisteeseen. Aika varataan numerosta 044 711 3013.

Vakavaan taudinkuvaan viittaavat oireet, kuten levossa ilmenevä hengenahdistus, puristava tunne tai kipu rintakehällä edellyttävät hoitoon hakeutumista. Epäselvissä tilanteissa ja oman kunnan terveyskeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella tulee olla yhteydessä päivystysavun numeroon 116117, jossa sairaanhoitaja arvioi tilannetta ja päivystyskäynnin tarvetta.

Päivystysavusta ei varata aikaa koronanäytteenottoon tai kysytä jo otettujen näytteiden vastauksia. Päivystyksessä ei hoideta myöskään koronaviruksen vuoksi sairauslomaan liittyviä asioita eikä karanteeni- tai eristysmääräyksiä.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, kuten paheneva hengenahdistus, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Pohjois-savossa esiintyy samanaikaisesti myös vatsatauteja, influenssaa sekä RS-viruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita. RS-virus aiheuttaa hengitystieinfektiota kaiken ikäisille, mutta alle vuoden ikäisille se voi aiheuttaa hankalaakin hengitysvaikeutta, joka voi vaatia sairaalahoitoa. Vaikean hengitysvaikeuden riskissä ovat erityisesti alle kuuden kuukauden ikäiset ja keskosena syntyneet lapset, sekä lapset, joilla on jokin vaikea perussairaus. Lievän hengitystieinfektion oireita voi seurata kotona, mutta mikäli lapselle ilmaantuu hengitys- tai syömisvaikeuksia tai lapsi muuttuu poikkeuksellisen väsyneeksi, on otettava yhteyttä lääkäriin. Liikkumista väkijoukoissa vauvan kanssa kannattaa välttää RS-virusepidemian aikana.

Kommentoi