Katso voittajat ja video | Lähes tuhat lasten ja nuorten työtä oli arvioitavana – kymmeniä palkittuja ympäri maakuntaa

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto järjesti yhdessä Pohjois-Savon liiton kanssa syksyllä 2021 maakunnan koululaisille kuvataidekilpailun. Lapsia ja nuoria pyydettiin miettimään ja kuvaamaan, miten he kokevat kotiseutunsa, mikä kotikulmilla tuottaa hyvää mieltä, iloa ja hyvinvointia, mikä on merkityksellistä ja parasta heidän lähiympäristössään ja mihin he haluaisivat viedä kaverinsa. Kilpailu sai nimekseen #meijän #kotikulmilla #pohjoissavo.

Verkkonäyttelyyn pääset tästä.

– Koulujen kiinnostus kilpailuamme kohtaan ilahdutti meitä suuresti, sillä saimme 894 kuvataidetyötä 44 alakoululta ja 79 valokuvaa seitsemältä yläkoululta, kertoo yhdistyksen lapinlahtelainen puheenjohtaja Raija Pasanen.

Erityisen ilahtunut hän on kaupunkikoulujen mukaan tulosta.

Sarjoja oli neljä: esikoululaiset ja 1–2-luokat, 3–4-luokat, 5–6-luokat ja yläkoulut. Tekniikka oli vapaa alakoululaisille, yläkoululaisilta toivottiin valokuvia tai digitekniikalla tehtyjä kuvia.

Sarjojen voittajia olivat Viivi Laulainen Nilakan yhtenäiskoulusta Keiteleeltä työllään Kissanhoitaja, Elli Hööpakka Kauppis-Heikin koulusta Iisalmesta työllään Tiibetinmastiffi metsässä, Sofia Smirina Rajalan koulusta Kuopiosta työllään Puijon torni ja Liselotte Karppinen Matin ja Liisan koulusta Lapinlahdelta työllään Satumetsä.

Seitsemänvuotias Viivi Laulainen on piirtänyt itsensä luistelemassa Keiteleen jääkentällä. Kuvassa kissa on tarkkailemassa. Rölli-kissa ei oikeasti käy mukana luistelemassa mutta taiteilijalla on vapautensa.

– Piirsin työn kuvataidekerhossa. jota pidetään yläkoulu puolella.

Tuomaristo arvosti työssä värien käyttöä ja sommitelmaa.

– Olen kilpailutyössäni luistelemassa. Halusin jotain hauskaa tähän työhön, siksi sijoitin kissan etualalle.

– Luistelu siksi, että se on minun lempiharrastukseni.

Työ on tehty liiduilla ja tausta vesiväreillä.

– Kun kuulin voittaneeni, niin innostuin, mutta alkoi kovasti jännittää. Varsinkin se, kun äiti sanoi, että saan palkinnon.

Pörsänmäellä asuva 10-vuotias Elli Hööpakka kertoo kuvan tiibetinmastiffista syntyneen vesiväreillä, taustaan hän käytti vaahtomuovilla tuputusta. Lisäksi on käytetty muun muassa geelikyniä.

Laumanvartijana Helka-koira viihtyy mielellään pihalla työssään.

– Sitä on välillä vaikea saada sisälle. Yöt se nukkuu lattialla meidän keskellä.

Piirtäminen on tärkeä harrastus Hööpakalle ja joululahjaksikin hän toivoi siihen liittyen värejä ja välineitä.

Kotona emolehmätilalla on lehmien lisäksi kanoja, lampaita, ankkoja, kalkkunoita ja kissoja.

– Pidän Pörsänmäestä asuinpaikkana, koska siellä on rauhallista, asuu kavereita eikä ole meteliä.

– Voitto tuntui hyvin epätodennäköiseltä, koska kilpailussa olin niin paljon osallistujia. En voinut uskoa todeksi.

Viidesluokkalainen Sofia Smirina kertoo tehneensä työn valinnaisella kuvaamataiteen tunnilla Länsi-Puijon koulun puolella. Viimeistely jäi kotona tehtäväksi.

– Tein ensin taustan ja sitten Puijon tornin ja metsän.

Maalaus on tehty isän ottaman valokuvan pohjalta.

Smirina tekee mielellään guassitöitä. Neuvoja hänelle antaa kuvaamataiteita harrastava äiti.

Voitosta kuuleminen oli hänelle kiva, iloinen yllätys, mutta samalla hieman outo kokemus.

Kuopiossa kymmenen vuotta asunut Smirina muutti Moskovasta yksivuotiaana. Hän harrastaa taiteiden lisäksi parkouria.

Matin ja Liisan koulua käyvä kahdeksasluokkalainen Liselotte Karppinen on harrastanut valokuvausta kaksi vuotta.

– Valokuvaajan ammatti on unelmatyöni.

– Alunperin harrastuksena ovat olleet kuvataiteet, mutta kokeilun kautta löysin kuvaamisen, kun sain siskon kameran käyttöön.

Voittajakuva on otettu läheisellä purolla Nerkoolla.

– Kuvakulman löytäminen oli suhteellisen helppo puron kiviltä käsin. Otin kuvasarjan erilaisia kuvia. Käyn samalla paikalla usein kuvaamassa talvellakin.

– Kuvaan muun muassa koiria, luontoa, kavereitani. Harrastan lisäksi kuorolaulua ja avantouintia.

Satumetsä tuli nimeksi tunnelmasta metsässä.

– Sammaleinen metsä näyttää ihan satumetsältä.

– En ajatellut, että olisin voinut voittaa. Jännästi vähän säikähdin, kun kuulin, mutta olin tietysti iloinen.

Kilpailutyöt osoittavat, että kotikulmilla luonto on pohjoissavolaisille lapsille ja nuorille tärkeä. Lempimaisema löytyi usein kotipihasta, lomapaikasta tai harrastuksen kautta. Rakennettua ympäristöä kuvattiin harvemmin.

– Työt osoittavat, että maakunnassamme on taitavia kuvataiteen opettajia. Koululaiset olivat tehneet havaintoja tarkasti ja erilaisia tekniikoita oli käytetty monipuolisesti, toteaa Pasanen..

Saapuneiden töiden joukossa on hämmästyttävän hyviä, jopa erinomaisia toteutuksia.

– Töistä huomaa, että kuvataidetta on myös harrastettu ja uskallettu toteuttaa tyylittelyä ja abstraktejakin näkemyksiä. Moninaisten tekniikoiden käyttö haastoi myös tuomareita valintoja tehdessä, töitä oli vaikea verrata toisiinsa.

tarkoitus oli juhlistaa palkittuja ja näyttelyn avautumista. Koronatilanteen vuoksi suunnitelmat muuttuivat. Sarjojen voittajat ja kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina videotallenteen a Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton kotisivuilla kotipihlaja.fi ja facebookissa. Voittajatöistä on tehty myös verkkonäyttely, joka löytyy myös kotisivuilta. Kustakin sarjasta palkittiin 10 tuomariston mielestä parasta työtä rahapalkinnoin.

Voittajatöiden näyttely on esillä Lapinlahdella Taidemuseo Eemilissä 27.2. asti ja sen jälkeen näyttely lähtee kiertämään eri puolille maakuntaa. Kevään näyttelyt on sovittu Varkauden kirjastoon, Kiuruveden kulttuuritalolle, Kuopion kirjastoon, Iisalmen kulttuurikeskukseen ja Rautalammin kirjastoon. Syyskauden näyttelypaikat selviävät myöhemmin.

– Kevään kuluessa kotisivuillamme julkaistaan lisää tähän kilpailuun lähetettyjä töitä, sillä niin moni palkitsemattakin jäänyt työ ansaitsee tulla katsotuksi laajemmin.

Kuvataidekilpailu

#meijän #kotikulmilla #pohjoissavo

Sarja 0-2-lk

1) Kissanhoitaja, Viivi Laulainen Nilakan yhtenäiskoulu Keitele, 2) Sateenkaarimyrsky, Sade Pikkarainen, Hiltulanlahden koulu Kuopio, 3) Lumi, Miia Nenonen, Konnuslahden koulu Leppävirta, 4-10) Oma kotiseutu, Hilja Ponkkonen Kerkonjoen koulu Vesanto, Vesannon mopokerho, Kaapo Huttunen Vesannon yhtenäiskoulu, Auringonlasku, Sissi Mähönen Paloisten koulu Lapinlahti, Kirkon kupla, Sofia Schroderus Varpaisjärven koulu, Ruuna Reipas, Urho Mähönen Varpaisjärven koulu, Lähimetsä Hilla Peurajärvi Martikkalan koulu Lapinlahti.

Sarja 3-4-lk

1) Tiibetinmastiffi metsässä, Elli Hööpakka Kauppis-Heikin koulu Iisalmi, 2) Kotisaunan lauteilla, Onerva Raatikainen Tervon yhtenäiskoulu, 3) Lampaiden kesäpäivä, Oskari Puranen Tervon yhtenäiskoulu, 4-10) Vanuvuori, Veeti Vauramo Hiltulanlahden koulu Kuopio, Talli, Ida Miettinen Kasurilan koulu Siilinjärvi, Vasikkapatsas, Pinja Räty Nivan koulu Kiuruvesi, Metsäinen, Miina Kauhanen Tervon yhtenäiskoulu, Kotipihani yöllä, Kauko Kinnunen Sorsakosken koulu Leppävirta, Ahvenia narraamassa Eemeli Tossavainen Rannankylän koulu Pielavesi, Tirisenkallio, Oona Pappi Partalan koulu Iisalmi.

Sarja 5-6-lk

1) Puijon torni, Sofia Smirina Rajalan koulu Kuopio, 2) Ruskaretki, Nonna Hänninen Vesannon yhtenäiskoulu, 3) Kesäilta, Elli Savolainen Leppäkertun koulu Leppävirta, 4-10) Laskettelurinne, Vilja Aho Kasurilan koulu Siilinjärvi, Oma ranta, Leea Laitinen Kangaslammin koulu Varkaus, Auringon nousu suolla, Katarina Ziatkova Nilsiän yhtenäiskoulu, Ilta omilla kotikulmilla, Jade Kajaan Nilakan yhtenäiskoulu Keitele, Iltahetki, Nanthiya Aan-Aem Nerkoon koulu Lapinlahti, Auringonlasku, Lotta Laitinen Hernejärven koulu Iisalmi, Maaseudun arkea, Eemil Immonen, Paloisten koulu Lapinlahti.

Yläkoulut

1) Satumetsä, Liselotte Karppinen Matin ja Liisan koulu Lapinlahti, 2) Seesteinen Lapinlahti, Venla Toivanen Matin ja Liisan koulu Lapinlahti, 3) Lähiluonto, Oliver Kantola Pielaveden yhtenäiskoulu Puustelli, 4-10) Katse kohti taivasta, Mari Husso Pielaveden yhtenäiskoulu Puustelli, Sateenvarjon alla, Taimi Immonen Minna Canthin koulu Kuopio, Metsä, Iida Metsäranta Matin ja Liisan koulu Lapinlahti, Talvivapaapäivä, Siiri Röntynen Matin ja Liisan koulu Lapinlahti, Koutajoen talvimaisema, Maya Huttunen Nilakan yhtenäiskoulu Keitele, Syksyn liekit, Eedla Röntynen Matti Lohen koulu Rautalampi, Kouluni ympäristöä, Elmeri Vuoristo Tervon yhtenäiskoulu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat