Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Lääkärivaje jatkuu vakavana kaikilla Nilakan terveysasemilla – Alueella on toiminnanmuutoksia helmi-maaliskuussa

Päiväpäivystykset on pystytty hoitamaan kaikilla terveysasemilla useimpina päivinä, mutta kaikki vähemmän kiireellinen hoito on jouduttu siirtämään tuonnemmaksi. Tämä aiheuttaa nyt pitkien hoitojonojen kertymistä ja potilasturvallisuuden vakavaa vaarantumista.

Nilakan alueen va. ylilääkäri Raakel Laukkanen tiedottaa tilanteen vaatimista muutoksista.

Toimintoja on pitänyt muuttaa siten, että Keiteleen, Tervon ja Vesannon terveysasemilla hoidetaan päivittäin vain osa näiden kuntien päivystyspotilaista ja osa ohjataan Pielaveden päivystykseen.

– Näin vapautuu lääkäreiden työaikaa hoitamaan myös muita kuin kiireellisiä potilaita.

Keiteleellä, Tervossa ja Vesannolla hoidetaan päivittäin rajoitettu määrä potilaita, joiden päivystysasioiden hoito ei vaadi pikaisia laboratoriokokeita tai röntgenkuvausta.

Pielavedellä hoidetaan kaikki ne potilaat, joiden tutkiminen ja hoito vaatii laajempia verikokeita tai röntgentutkimusta tai pitempää selvittelytyötä tai tarkkailua. Myös ambulanssilla tulevat hoidetaan Pielavedellä.

Näin vapautuu lääkäreiden työaikaa hoitamaan myös muita kuin kiireellisiä potilaita.

Päivystysaikaa tarvitsevia henkilöitä ohjataan soittamaan edelleen oman kunnan terveysasemalle päivystysnumeroon. Päivystävä sairaanhoitaja kartoittaa tilanteen ja ohjaa potilaan joko omalle terveysasemalle hoitajan tai lääkärin vastaanotolle tai soittamaan Pielaveden päivystyksen ajanvaraukseen.

Pielaveden päivystykseen ohjautuvien potilaiden toivotaan olevan paikalla jo vähintään 15 minuuttia ennen vastaanottoaikaa, jotta tarvittavat verikokeet, sydänfilmit ym. ehditään saada valmiiksi ennen vastaanottoa.

Kiireellisissä tapauksissa esim. rintakivun tai halvausoireiden ilmetessä tai vanhuksen yleisvoinnin heikentyessä suositellaan soittamaan hätäkeskukseen. Tällöin ensihoito tulee tutkimaan potilaan ja arvioimaan hoidon tarpeen ja kuljettaa potilaan soveltuvaan hoitopaikkaan tai antaa lääkäriä konsultoiden kotihoito-ohjeet.