Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Pielaveden mökkiläisneuvosto | Pielaveden luonnossa

Pielaveden tunnuslause on ”Pielavesi ponnistaa luonnostaan” kuvaten kunnan nettisivujen mukaan yhtä Pielaveden voimavaraa, puhdasta ja upeaa luontoa. Mitä se merkitsee Pielaveden mökkiläiselle?

Mökkiläinen pääsee nauttimaan ja rauhoittumaan, jopa voimaantumaan luonnosta, metsistä ja järvistä.Käytännöllisimmillään se on kalastamista, marjastamista, sienestämistä ja nauttimista muistakin luonnon antimista. Jos antimia ei voi hankkia omatoimisesti, niitä saa paikallisilta tuottajilta.

Luonnosta nauttiminen velvoittaa myös huolehtimaan luonnosta ja sen säilymisestä.

Kiinteistön omistajana mökin jätehuolto on järjestettävä asianmukaisesti, jätteet eivät kuulu luontoa pilaamaan. Kierrätys onnistuu hyvin Pielavedellä.

Kompostointi on hyvä tapa kierrättää biojätteet, kukat ja pikku puutarha tuovat iloa. Puutarhassa on luonnon kannalta tärkeää, ettei käytä kemiallisia myrkkyjä, jotka sekoittavat ekosysteemejä. Myöskään vieraslajeja ei saa levittää, vaan ne tulee mieluummin hävittää.

Mökkiläisen elämään kuuluu olennaisesti luontotapahtumien seuraaminen. Pihapuissa olevat linnunpöntöt tarjoavat pikkulinnuille pesäpaikkoja. Perhospuutarhuri voi erikoistua kasveihin, jotka houkuttelevat perhosia, muita pölyttäjiä ja lintuja. Myös säilyttämällä kukkivia puita voi parantaa pölyttäjien elintilaa.

Luonnossa liikkumiseen liittyy vastuullinen retkeily.

Lahopuut ja risukasat ovat ötököille tarpeellisia ravinto- ja lisääntymispaikkoja. Samalla on huolehdittava, etteivät kotieläimet pääse tappamaan lintuja tai muuten häiritsemään luontoa. Nykyään myös metsästäjätutkintoa suorittamaton mökkiläinen voi pyydystää luontoomme kuulumattomia minkkejä ja supikoiria ja siten suojella alkuperäistä eläimistöämme.

Pielavedellä on hyviä retkeilyreittejä ja -paikkoja. Luonnossa liikkumiseen liittyy vastuullinen retkeily, jossa suojellaan luontoa, otetaan huomioon kanssaretkeilijät ja maanomistajien oikeudet.

Jos jaksat viedä eväät retkelle, jaksat tuoda myös roskat mukanasi ja jätät retkeilypaikan mieluummin siistimmäksi kuin sinne saapuessasi.

Leiritulia tulee tehdä vain niille varatuille paikoille ja puita polttaa vain tarpeen mukaan. Lemmikkien kanssa liikkuessa tulee huolehtia, etteivät ne häiritse luonnon eläimiä ja muita retkeilijöitä. Kalastajakaan ei jätä luontoon siimoja tai muita kalastusvälineitä, joihin linnut tai muut eläimet voivat jäädä kiinni tai loukkaantua.

Vaikka itse veisi omat roskat pois luonnosta, niin aina löytyy pienempää tai isompaa roskaa varsinkin teiden ja polkujen varsilta. Niitä voi kerätä pois esimerkiksi ”roska päivässä” -periaatteella tai harrastamalla ploggingia, roskajuoksua, jonka ideana on lenkin aikana plogata eli kerätä roskia luonnosta.

Luonnossa voimme kokea olevamme kuin kotonamme, mutta tosiasiassa olemme siellä vieraina. Käyttäytykäämme siis siivosti ja kunnioittakaamme kaikkea elämää ympärillämme. Mökkiläisen tunnuslause voisi Pave Maijasen sanoin olla ”Pidä huolta luonnosta, se susta huolen pitää.”