Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Ennakoi ja säästä: Auton ratissa turvallisuus ja taloudellisuus kulkevat usein käsi kädessä

Liikenneturva muistuttaa, että ennakoiva ajaminen on paitsi turvallista, myös polttoainetta säästävää.

Liikenneturvasta todetaan, että polttoaineen hinnan nousu on saanut monet pohtimaan autonsa kulutusta.

Omalla toiminnallaan kulutukseen on mahdollista vaikuttaa. Kun ajaa ennakoiden, polttoaineen kulutus pienenee. Samalla matkasta tulee turvallisempi.

Ennakoiva ajo on tulevien tilanteiden ennustamista, riskien tunnistamista ja niiden torjumista omaa toimintaa muuttamalla.

– Monessa tapauksessa ennakoiva ja taloudellinen ajotapa myös lyhentää matkan kestoa eikä lisää sitä, kuten usein kuvitellaan. Turvallisuus on siis myös sujuvuutta, Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo muistuttaa.

Tarpeettomia kiihdytyksiä, tiukkoja jarrutuksia ja turhia pysähdyksiä välttämällä kuljettaja ajaa taloudellisesti ja turvallisesti.

Kun ajaa ennakoiden, polttoaineen kulutus pienenee.

Kun omaksuu taloudellisen ajotavan, voi vaikuttaa autoilun energiankulutukseen ja kustannuksiin.

Ajon aikana pelivaran pitäminen edellyttää muutamaa perusasiaa, joista nopeus on tärkein yksittäinen tekijä.Muiden havainnointi ja omien aikeiden ennakoitavuus ovat keskeisiä turvallisuustekijöitä. Lisäksi riittävän pitkät turvavälit lisäävät pelivaraa.

– Jos ajaa tilanteeseen sopivalla nopeudella ja pitää riittävän turvavälin edellä ajavaan, on ajaminen myös paljon rennompaa.

Suurin sallittu nopeus ei aina ole turvallisin tilannenopeus. Lisäksi korkeissa nopeuksissa vauhdin laskulla voidaan saada aikaan polttoainesäästöjä.

On sallittua ajaa 80 kilometrin tuntinopeudella satasen rajoitusalueella erityisesti, jos olosuhteet sitä vaativat.

– Kymmenen kilometrin matkalla menetät vaivaiset puolitoista minuuttia, jos ajat satasen sijaan kahdeksaakymppiä.

– Vakionopeudensäädin ei yleensä ole keinovalikoiman kärjessä ympäristöä säästävää ajotapaa tavoitellessa, ainakaan mäkisillä tieosuuksilla. Se voi kuitenkin auttaa pitämään nopeuden kurissa, jolloin polttoaineen säästöä voi kertyä muun muassa pienentyneen ilmanvastuksen takia, Vuoristo kertoo.