Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Kesälehti 2022 vapaasti täältä!

Metsäsuomalaisuus yhdistää savolaisia ja Ruotsin kuninkaallisia

Metsäsuomalaisiksi kutsutaan Savosta ja Hämeestä Ruotsin ja Norjan metsämaille vuosina 1590 – 1640 muuttaneita suomalaisia.

Kaskiviljelyyn tarvittiin uusia alueita. Kaarle-herttua antoi määräyksen mennä kaskeamaan Ruotsin metsiä houkuttimena muutama verovapaa vuosi.

Sinne lähti näiltäkin seuduilta lähes joka kolmannesta talosta muuttajia. Siihen aikaan 13 000 henkilöä oli iso muuttoliike. He olivat suomea puhuvia ihmisiä, jotka Juvan kirkkoherran poika C. A. Gottlund ’löysi’ runonkeruumatkoillaan vuosina 1819 ja 1821 Keski-Ruotsissa.

– Täällähän puhutaan savoa! hän hoksasi.

Vaikka suomalaisille yritettiin katekismuksenkin oppeja takoa ruotsiksi, ei ymmärrystä syntynyt, ja ruotsin kieli alkoi murtua savolaisittain.

Näin tarinoi metsäsuomalaisista pielavetinen filosofian ja teologian maisteri, henkilöstökonsulttina ja tuottajana toimiva Ella Penttinen, joka on tutkinut ja tutkii edelleen metsäsuomalaisia tiettävästi ainoana Suomessa.

– Ruotsissa ja Norjassa on viimeisten vuosien aikana herännyt vahva kiinnostus metsäsuomalaisiin. Nykyruotsalaisista noin 1,6 miljoonalla on metsäsuomalaiset juuret ja norjalaisista noin puolella miljoonalla, Penttinen tietää.

Digitieto ja dna-testit ovat vauhdittaneet kiinnostusta omiin juuriin. Metsäsuomalaisia sukujuuria löytäneet ovat tehneet matkoja esi-isiensä maille Rautalammille on jo kymmenen vuoden ajan.

Viime kesänä bussilastillinen Ruotsin ja Norjan metsäsuomalaissukuisia Finnsam-ryhmäläisiä (Finnbygder i Samverkan -ryhmä) vieraili ensimmäistä kertaa myös Pielavedellä Ella Penttisen luotsaamana.

– Postilaatikoiden nen-päätteiset sukunimet kiinnostivat vierailijoita, koska ne kertoivat, että täällä asuu sukulaisia, Penttinen nauraa.

Lisää metsäsuomalaisista Ella Penttinen kertoo Pielaveden kirjastossa maanantaina 14. marraskuuta kello 18.

Silloin saattaa tulla paljastuksia myös Ruotsin kuninkaallisten yhteyksistä meihin savolaisiin. Ja selvyys siitä, miksi heinäkuun ensimmäisen viikon ajan on olemassa kaksi Suomen tasavaltaa, joista toinen on Ruotsin puolella.