lauantai 24.5.2019 Tuukka, Touko

Asiaa läheltäsi

Pihakarhu kaadettiin Pielavedellä

Itä-Suomen poliisi pyysi Pielaveden riistanhoitoyhdistykseltä suurriistavirka-apua (SRVA) Pielaveden Petäjäjärvelle pihavierailuja tehneen karhun karkottamiseksi. Karhu oli tehnyt samalla alueella reilun viikon aikana useita pihavierailuja. Viimeisin pihavierailu oli illalla 11.4.2018.

Poliisin tehtäväannon mukaan, karhun karkottamista yritettiin koiralla ja tarvittaessa ampuma-asetta käyttäen (ampuminen ilmaan). Karhun karkottaminen ei kuitenkaan onnistunut. Karhu ei siirtynyt koko yön aikana kuin muutaman kilometrin matkan koiran edessä ja kulki karkotuksen aikana muun muassa asuttujen talojen pihojen läpi. Yön aikana metsästäjät pääsivät useita kertoja muutamien kymmenien metrien päähän karhua ja yrittivät saada tehoa karkotukselle ampumalla lukuisia kertoja aseella ilmaan – tuloksetta. Karhu ei välittänyt koirasta, ihmisistä tai ihmisten aiheuttamista äänistä. Hieman klo 05.00 jälkeen karhu oli siirtynyt jo lähelle Pielaveden taajamaa (Ortodoksisen kirkon välittömään läheisyyteen). Alue on tiheästi asuttu alue.

Koska karkotuskeinot eivät tehonneet eikä karhun käyttäytyminen ollut lajille tyypillistä (menettänyt ihmisarkuutensa), poliisi katsoi, että karhun käyttäytyminen ja liikkuminen rakennetussa ympäristössä aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle. Poliisin päätöksellä eläin lopetettiin Pielaveden Kiukoisille klo 06.20. Noin 3-4 -vuotias uroskarhu painoi 101 kg ja päällisin puolin eläin vaikutti terveeltä.

Poliisi toimittaa eläimen riistantutkimusta tekevälle tutkimuslaitokselle (EVIRA Oulu).

Kommentit

  • Tuula

    miksi ei käytetty nukutusnuolia ja siirretty eläintä pois sillä tavoin?

Jätä kommentti

*