Lentopallo: Sammon kasvatit Severi Savonsalmi ja Fedor Ivanov johdattivat Savo Volleyn mestaruustaisteluun VaLePaa vastaan

Käsittämätöntä kehon notkeutta. Niklas Breilin nosti palloja peliin sellaisista asennoista, joita lentopallokentillä harvoin näkee. Janne Taskinen

Janne Taskinen

Pielavetiset nuoret miehet, 20-vuotias Severi Savonsalmi ja 21-vuotias Fedor Ivanov olivat isäntiä talossa, kun Savo Volley kaatoi Vantaa Ducksin 2–1 miesten lentopallon mestaruusliigan välierissä ja eteni torstaina alkavaan loppuottelusarjaan VaLePaa vastaan.

Ratkaisupallot iskettiin lattiaan sunnuntaina Pielaveden liikuntahallissa, jonka maineikkaalla parketilla Savonsalmi ja Ivanov ovat laittaneet lajifysiikkansa ja pelitaitonsa siihen kuntoon, millä menestytään Suomen kärkikamppailuissa.

Korkealta ja kovaa. Välierien ratkaisupelaaja Severi Savonsalmi kunnostautui hyökkäyspelin ohessa myös torjunnoissa ja syötöissä. Janne Taskinen

Sammon kasvatit olivat 1–3 (25–21, 21–25, 19–25, 22–25), 3–0 (25–19, 25–16, 25–12) ja 3–2 (25–17, 23–25, 20–25, 25–18. 15–5) numeroihin päättyneessä välieräsarjassa joukkueensa parhaat pelaajat.

Savonsalmi kokosi keskipelaajan tontilla kolmessa ottelussa huikeat 49 (+31) pisteen tehot ja muodosti taidokasta passipeliä pyörittäneen Ivanovin (17, +8) kanssa Ducksin hyökkääjille ohittamattoman torjuntakaksikon. Onnistumisia tuli myös syöttöviivalla ja kenttäpuolustuksessa.

Kapellimestarin sormissa herkkä kosketus. Fedor Ivanovin passit osuivat hienosti kohdalleen vaikeistakin paikoista. Janne Taskinen

Savo Volleyn seurahistorian ensimmäinen SM-mitali oli nuorten pelaajien esiinmarssi, kun 20-vuotias Mikko Räsänen (22, +7) nousi vaihtopenkiltä erinomaiseksi vastuunkantajaksi toisen yleispelaajan tontilla ja 21-vuotiaan Niklas Breilinin huikeat liberosuoritukset loivat taistelutahtoa koko joukkueeseen.

Keskimiesten kaksintaistelu. Tommi Siirilä ohitti Tommy Carmodyn torjunnan eikä Joonas Jokelakaan ehtinyt hätään mukaan. Janne Taskinen

Vaikka Savo Volleyn nuorisokaarti nousi isoon rooliin avausottelun tappion jälkeisessä tasonnostossa, niin palkintoa ei olisi saavutettu ilman kokeneempien pelaajien esimerkkiä. Hakkuri Olli-Pekka Ojansivu kokosi 36 (+17) pistettä, yleispelaaja Antti Siltala 35 (+10) pistettä ja keskipelaaja Tommi Siirilä 33 (+25) pistettä.

Ottelusarjan henkinen ratkaisu. Joonas Jokelaa vastassa oli Pielavedellä Ojansivun, Savonsalmen ja Siltalan rakentama savolainen seinä. Janne Taskinen

Savo Volley on onnistunut hyvin nuorten pelaajien kehitystyössä, sillä vaihtopenkillä odottaa vuoroaan 17-vuotias Ilja Ivanov, 21-vuotias Markuss Cielavs ja 22-vuotias Olli Saarenmaa.

Ducksin voima lepäsi hakkuri Joonas Jokelan harteilla. Häneltä onnistui Vantaalla pelatussa ensimmäisessä ottelussa kaikki, mutta käsittämättömistä 33 (+28) pisteen tehoista oli vain muisto jäljellä Pielaveden noidankattilassa. Ottelusarjan kovimmasta pallon pieksäjästä ei jäänyt kuitenkaan 64 (+26) pisteen yhteislukemilla epäselvyyttä.

Antti Siltala löysi hyvin aukot Ducksin torjunnasta. Samaa mieltä asiasta on myös hyvin tehtävässään onnistunut päätuomari Tuomo Försti. Janne Taskinen

Vantaalaiset olisivat kaivanneet finaaleihin selvitäkseen rosteriinsa lisää leveyttä. Sitä ei löytynyt, kun isännät paransivat kotikentällä puolustuspelaamista, syöttöä ja vastaanottoa.

Savo Volley voitti hyökkäyspisteet 135–127, torjunnat 45–27, ässät 20–13, vastaanoton tarkkuusprosentit 59–46 ja virheet 73–85.

Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen oli ylpeä joukkueestaan, vaikka kolmannen välieräottelun ratkaisua jouduttiin hakemaan viidennen erän kautta.

– Saimme pidettyä tiukassa paikassa pään hyvin kylmänä.

Ducksin päävalmentaja Juho Rajala antoi tunnustusta upeasti taistelleelle miehistölleen, vaikka palkinto jäikin saavuttamatta.

Sipi-sipi Siltalalla ja Siirilällä on kahdenkeskistä asiaa. Ilmeisesti taktisia kuvioita suunnitellaan. Janne Taskinen

– Jouduimme kapealla materiaalilla vaikeuksiin vastustajan isoa torjuntaa vastaan ja emme pystyneet ihan viemään pommia päätyyn saakka.

Savo Volleyn ja VaLePan välinen jännittävä finaalisarjan käynnistyy torstai-iltana Pielavedellä. Toinen ottelu pelataan lauantaina Sastamalassa ja voittojen ollessa tasan ratkaiseva kolmas ottelu tiistaina Pielavedellä.

Joukkuekavereille tunnustusta hyvistä suorituksista. Olli-Pekka Ojansivu tuuletti hurjasti Fedor Ivanovin kolmen ässäsyötön putkea. Janne Taskinen

Joukkue

Savo Volleyn finalistit

Yleispelaajat Antti Siltala, Mikko Räsänen, Malachi Murch ja Markuss Cielavs, passarit Fedor Ivanov ja Petteri Penttinen, keskitorjujat Severi Savonsalmi, Tommi Siirilä ja Arttu Reijonen, libero Niklas Breilin, hakkurit Olli-Pekka Ojansivu, Ilja Ivanov ja Olli Saarenmaa.

Päävalmentaja Timo Tolvanen, apuvalmentaja Pekka Seppänen, fysiikkavalmentaja Risto Savolainen, huoltaja Aki Ollikainen, joukkueenjohtaja Olli Seppänen, tilastot Sergei Ivanov ja manageri Timo Perälä.

Kommentoi