lauantai 24.5.2019 Tuukka, Touko

Asiaa läheltäsi

Uudet eläinlääkärit Pielavedellä ja Keiteleellä

Pirkko Kuosmanen käytti perjantaiaamuna kuusivuotiasta labradorinnoutajaansa Pyryä Katja Dzhamanin hoidossa Keiteleellä. Diabetestä sairastavalla koiralla oli haava tassussa.

Pielavedellä ja Keiteleellä on uudet kunnalliset eläinlääkärit. Pielavedellä aloittanut Marika Hakonen siirtyi isänsä synnyinkuntaan Keiteleeltä, ja hänen tilalleen tuli maaninkalainen Katja Dzhaman.

Hakonen nimeää itselleen läheisimmäksi eläimeksi lehmän. Dzhamanin lempieläin on kissa, mutta aiemman lomittajan työn kautta myös lehmät ovat hänelle mieluisia.

Helsingissä syntynyt Marika Hakonen asuu Pielavedellä.

Jostain syystä Hakonen on ollut viehtynyt lehmiin pienestä pitäen, vaikka hän syntyi Helsingissä, eikä suvussa ollut yhtään karjankasvattajaa.
– Myös kauan sitten kuollut enoni, jota en tavannut koskaan, oli kuulemma lehmäihminen. Hänen perintönään sain 1950-luvulta olevan karjatalouskirjan ehkä kymmenvuotiaana. Olin silloin jo hurahtanut lehmiin. Vasta kymmenvuotiaasta eteenpäin pääsin enemmän niiden kanssa tekemisiin yhdessä tuttavan navetassa.

Maaninkalainen Katja Dzhaman on työskennellyt aiemmin muun muassa Tuusniemellä, Kaavilla ja Siilinjärvellä.

Dzhaman syntyi Petroskoissa ja valmistui Pietarissa eläinlääkäriksi 1996. Hän kertoo päättäneensä jo kolmannella luokalla koulussa ryhtyvänsä ammattiin, vaikka arvostus ja palkkaus Venäjällä ovat kehnoja. Suomessa hän työskenteli aluksi maatalouslomittajana heikon suomen kielensä takia. Kielitaidon kehityttyä ja suomalaisten ystäviensä kannustamana hän uskaltautui laillistamaan eläinlääkärin pätevyytensä Helsingissä.

– Aika monet yllättyvät soittaessaan, että lääkäri on täällä, eikä Pielavedellä. Pienen asian takia ei tarvitse lähteä kauemmas, hyvää suomea puhuva Dzhaman sanoo.

Jätä kommentti

*